Berm_met_veldbloemen

Sommigen zijn helemaal mee met het idee achter Maai Mei Niet en laten de natuur graag even vrij spel in de tuin. Anderen kijken bedenkelijk naar al die paardenbloemen, madeliefjes en ander kruid dat de kop opsteekt tussen de steeds vrijer woekerende grassprietjes.

En wij? Vanuit onze keuze voor duurzaam groenbeheer vinden we de groeiende bewustwording rond biodiversiteit zeker positief. En we kijken verder dan enkel die meimaand ... 

Tot op de millimeter?

Van passanten krijgen onze teams wel eens de vraag waarom ze een gazon niet (of maar deels) gemaaid hebben. Of waarom ze in een perkje de bladeren laten liggen. Het gaat allemaal om het zoeken van een goede balans. Zelf kunnen we bijvoorbeeld zeker genieten van de aanblik van een vakkundig gemaaid grasveld. En soms is het kort houden van bermen of bladvrij houden van paden gewoon een logische keuze, omwille van zichtbaarheid of veiligheid. Maar het hoeft niet overal en altijd strak tot op de millimeter. 

Het kan ook anders

Campagnes zoals Maai Mei Niet brengen het belang van biodiversiteit onder de aandacht. In goed geplande periodes de natuur even de vrije gang laten gaan zorgt voor meer bloemen, meer hommels, bijen en vlinders en een betere waterinfiltratie bij droogte. Waar Maai Mei Niet vooral mikt op de bestaande gazons van particulieren, zien wij dit nog veel breder.

Vanaf de start

Een goede aanpak? Dat betekent rekening houden met onderhoudsvriendelijkheid en diversiteit, best van bij de aanplanting of aanleg. Kiezen voor op elkaar afgestemde plantensoorten die het ook goed zullen doen in die specifieke omgeving. Niet louter redeneren vanuit de esthetische functie van groen ... en toch eindigen met een schilderachtig stukje natuur!

Soms kan dat bijvoorbeeld door de aanleg van een bloemenweide of door de afwisseling van delen gazon met bloemperken. Die variatie in hoogte en kleuren maakt een park, domein of tuin alleen maar boeiender.

Graskant

Zelf kunnen we zeker genieten van de aanblik van een vakkundig gemaaid grasveld. Maar het hoeft niet overal en altijd strak tot op de millimeter.

Bloemenweide
Biodiversiteit komt de bijen ten goede
Biodiversiteit3
Middenberm_veldbloemen
Beplanting park en kasteeltuin
Biodiversiteit1
Bloemenweide
Biodiversiteit2
Variatie en biodiversiteit in bloemen
Berm_met_veldbloemen

Hoe begin je daaraan?

Kriebelt het om ook de biodiversiteit op uw terrein te bevorderen? Prima! Duurzaam groenbeheer zit in het DNA van W-green. We delen onze kennis en expertise dus maar al te graag. Maak een afspraak en we denken met u mee.

Geef ons een seintje